LastPass is een online systeem waarin je al je wachtwoorden kunt opslaan. Wanneer je op een website bent waar je een wachtwoord moet ingeven kun je dat door het systeem laten doen.
LastPass weg met al die briefjes met wachtwoorden…
3 augustus 2017
Interview met Maria Genova auteur van het boek Komt een vrouw bij de hacker. Over privacy op het internet, wat je zelf kunt doen en haar nieuwste boek.
Komt een vrouw bij de hacker – interview met Maria Genova
31 augustus 2017

Sterke wachtwoorden maken

& tips voor het maken van sterke wachtwoorden; een oplossing voor het goed beveiligen van je online accounts.

Cyberveiligheid is een belangrijk thema in onze gedigitaliseerde maatschappij. Het web is inmiddels een alom aanwezig netwerk geworden waarop internetcriminelen en bedrijven gretig op zoek zijn naar jouw persoonlijke gegevens. Toch wijst onderzoek uit dat het waarborgen van de online-privacy bij veel bedrijven en internetgebruikers nog een ondergeschoven kindje is. Wat is de beste manier om je privacy op het internet te beschermen? Dat begint met het kiezen van sterke wachtwoorden.

 

Het belang van sterke wachtwoorden

Het beschermen van de online-privacy begint met het kiezen van een sterk wachtwoord voor sites waarop belangrijke informatie over jezelf te vinden is. Toch blijkt dit in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen gebruiken nog steeds wachtwoorden en inlogcodes die voor hackers gemakkelijk te kraken zijn. Het voor de hand liggende en kinderlijk eenvoudig te raden 123456 wordt bijvoorbeeld nog steeds vaak gekozen. Daarnaast hanteren veel internetgebruikers hetzelfde wachtwoord voor elke site. Niet veilig dus. Gelukkig zijn er wel een aantal stelregels die je kunnen helpen bij het vinden van sterke wachtwoorden:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens. Langere codes zijn lastiger te kraken.
  • Kies een combinatie van diverse tekens, cijfers en symbolen.
  • Een hele zin vormt vaak een sterk wachtwoord. Bovendien zijn zinnen gemakkelijker te onthouden dan lukrake verzamelingen letters, cijfers en symbolen.
  • Gebruik geen voor de hand liggende informatie zoals namen, adressen of geboortedatums.
  • Varieer en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor elke site.
  • Verander af en toe je wachtwoord.

 

Beveilig je account met LastPass

Naast deze stelregels zijn er ook diverse handig tools, zoals bijvoorbeeld LastPass. Dé oplossing voor het goed beveiligen van je online accounts. Het is een gratis online dienst, die niet alleen alle wachtwoorden voor je opslaat, maar ook sterke wachtwoorden genereert als vervanger van al je oude wachtwoorden. Het enige wachtwoord wat je moet onthouden is je LastPass wachtwoord; LastPass onthoudt de rest.

 

Gebruik jij sterke wachtwoorden?

 

Els Vriese
Els Vriese
Registered Social Media Professional (RSP) en drijvende kracht achter ConMar. ConMar begeleidt bedrijven bij het tactisch inzetten van social media, website en nieuwsbrief voor meer online zichtbaarheid, zodat hun naamsbekendheid vergroot met meer klanten als resultaat.

2 Comments

  1. Avatar Sander schreef:

    Het isdan toch maar eens tijd om zo’n tool te gaan gebruiken ipv de post-Its op je computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *