& tips voor het maken van sterke wachtwoorden; een oplossing voor het goed beveiligen van je online accounts.
Sterke wachtwoorden maken
17 augustus 2017
Met een Gravatar account stel je zelf de foto in bij een e-mailadres. Wanneer je dat e-mailadres gebruikt om een reactie bij een blog te plaatsen, komt de ingestelde foto erbij te staan.
Gravatar: als je geen monster bij je reactie wilt
14 september 2017

Komt een vrouw bij de hacker – interview met Maria Genova

Interview met Maria Genova auteur van het boek Komt een vrouw bij de hacker. Over privacy op het internet, wat je zelf kunt doen en haar nieuwste boek.

Elke dag worden ruim 500 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Dit schokkende cijfer komt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We strooien op internet met gegevens zonder het idee te hebben dat iemand daar iets mee kan. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Tijd voor een interview met Maria Genova, auteur van het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ en veelgevraagd spreker op het gebied van privacy, identiteitsfraude en informatiebeveiliging.

 

Je schrijft taboedoorbrekende boeken en maakt zo moeilijke onderwerpen bespreekbaar; vrouwenhandel, kindermishandeling, cyberpesten en identiteitsfraude door hackers. Hoe kwam je op het idee om ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ te schrijven en wie had je daarbij voor ogen?

Komt een vrouw bij de hacker neemt de lezer mee in de wereld van identiteitsfraude en laat zien hoe eenvoudig het is voor criminelen om op afstand informatie die beschikbaar is op het wereldwijde web te gebruiken voor eigen gewin.Ik kies vaak voor onderwerpen die onderbelicht zijn. Wat ik wil bereiken is dat mensen na het lezen van een boek denken: jeetje, waarom wist ik dat nog niet? Je ziet het ook aan de reacties op allerlei boekensites dat ze zowat al mijn boektitels “een eye-opener” noemen.

Komt een vrouw bij de h@cker’ schreef ik met de gemiddelde burger voor ogen, de burger die denkt dat hij niets te verbergen heeft en dat hij niet interessant genoeg is voor hackers. De meeste brave burgers denken zo en schrikken zich rot als ze het boek lezen. Ze hebben geen idee dat ze door de digitalisering zo kwetsbaar zijn geworden. Achterin geef ik heel veel praktische tips hoe ze zich beter kunnen beschermen tegen hackers en identiteitsfraude Vaak heb je daar helemaal niet zo veel computerkennis voor nodig.

Het boek was bedoeld voor particulieren, maar het werd een hit in het bedrijfsleven en bij de overheid. Ik ontvang zo’n twintig uitnodigingen voor lezingen per maand. De zalen zitten overal vol. En ik vind het heel leuk om te doen, vooral vanwege de reacties na afloop.

 

Elke dag worden honderden Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Wat kunnen mensen allemaal zelf doen om hun online privacy te beschermen en zo identiteitsfraude te voorkomen?

Ik kan wel tientallen tips geven en ze kosten allemaal weinig tijd en moeite. Laat ik hier vier belangrijke tips noemen.

 1. Trap niet in phishingmails. Ga altijd met je rechtermuisknop naar de afzender om te zien of een e-mail werkelijk van Ziggo, PostNL of KPN is. De namen van zo’n beetje alle bekende bedrijven worden misbruikt en soms is een klik voldoende om een virus op je computer te installeren. Antivirusprogramma’s zijn belangrijk, maar herkennen veel nieuwe virussen niet.
 2. Een andere belangrijke tip: installeer updates als programma’s om een update vragen. Klik dus niet constant op ‘later, later, later’. Computers waarbij de updates uitgevoerd zijn, zijn veel moeilijker te hacken.
 3. Geef niet zomaar een kopie van je paspoort aan een hotel of een autoverhuurbedrijf. Schrijf altijd de datum op en aan welk bedrijf je het geeft. Je burgerservicenummer kun je beter doorstrepen, want dat hebben ze niet nodig. Als zo’n kopie in verkeerde handen komt, is het veel lastiger te misbruiken dan een schone kopie.
 4. En tenslotte: gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord, want als de hackers 1 site hacken, dan kunnen ze overal namens jou inloggen en frauderen op jouw naam. Je hoeft maar 1 letter per site te veranderen en dan maak je het de hackers al veel lastiger, vooral als je basiswachtwoord lang is.

De lengte is één van de belangrijkste wapens tegen hackers. Stel dat je als basiswachtwoord verzint: IkvindBulgarijeeenmooiland13! dan wordt je wachtwoord voor Facebook IkvindBulgarijeeenmooiland13F! (ik heb dus een F van Facebook tussen 13 en ! geplaatst). Op dezelfde manier plaats ik daar een M voor Marktplaats tussen, een B voor Bol, etc.

Je kunt natuurlijk ook meerdere letters van de site nemen waar je een wachtwoord voor wilt maken. Dus klik morgen op ‘wachtwoord vergeten’ , verzin een mooie zin en verander op deze manier je belangrijkste wachtwoorden. Begin met het wachtwoord van je email als het niet heel sterk is. Als de zin die je verzonnen hebt te lang is, kun je het inkorten door de eerste letters van elk woord te gebruiken.

De mensen die alle andere tips willen lezen: ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ is inmiddels 11de druk en in elke druk neem ik nieuwe handige tips op. Je kunt het ook als ebook downloaden.

 

Denk jij dat identiteitsfraude 100% te voorkomen is?

Helaas niet. Er zijn te veel bedrijven die onze gegevens lekken. Als die in handen van criminelen vallen, kunnen die misbruikt worden. Daarom is het ook belangrijk dat bedrijven door middel van bijvoorbeeld lezingen en workshops hun medewerkers voorlichten over de stijgende digitale gevaren. Zelf doe ik dat op een interactieve manier en je ziet hoe laag het kennisniveau is op dat gebied.

 

Uiteindelijk heb je jezelf toch niet laten hacken. Vond je het toch te eng om een onbekende in je computer te laten wroeten?

Ik heb mijn website laten hacken door een ervaren hacker en zelfs extra beveiliging hielp niet, omdat hij het via een omweg deed. Hij wilde zelf niet verder gaan, omdat hij in zijn proefperiode zat. Maar het einde van het boek laat duidelijk zien dat niemand veilig is voor hackers.

 

Hoe schrijf je een bestseller? 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten’ door Maria Genova. Het boek is bedoeld voor iedereen die beter wil leren schrijven, niet alleen een boek, maar ook betere blogs of korte verhalen.Je verhuisde op je 19e voor de liefde naar Nederland, studeerde journalistiek aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg en hebt inmiddels verschillende bestsellers op je naam staan. Wat kunnen wij nog meer van je verwachten op schrijversgebied?

In elk geval nog een boek over hackers, want veel mensen vragen me om een vervolg. Maar eerst een boek met de titel: ‘Hoe schrijf je een bestseller? 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten’. De titel spreekt denk ik voor zich. Ik geef al jaren schrijfworkshops en redigeer veel manuscripten. Veel schrijvers maken dezelfde beginnersfouten die gemakkelijk te vermijden zijn.

Het boek is bedoeld voor iedereen die beter wil leren schrijven, niet alleen een boek, maar ook betere blogs of korte verhalen. In het boek zit een voucher voor een gratis schrijfworkshop, daar hoop ik alle twijfelaars mee over de streep te trekken. Want schrijven is fantastisch, je leert er veel van en het is ook iets blijvends.

Meer over Maria Genova vind je op mariagenova.nl

 

Heb jij ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ of een ander taboedoorbrekend boek van Maria Genova gelezen?

Els Vriese
Els Vriese
Registered Social Media Professional (RSP) en drijvende kracht achter ConMar. ConMar begeleidt bedrijven bij het tactisch inzetten van social media, website en nieuwsbrief voor meer online zichtbaarheid, zodat hun naamsbekendheid vergroot met meer klanten als resultaat.

4 Comments

 1. Avatar Linda Hoorn schreef:

  Mooi interview! Als reisadviseur ontvang ik vaak kopieën van paspoorten. Ik vraag altijd of mijn klanten het BSN nummer willen doorkrassen. Plus een tekst of kruis over de foto werkt ook om identiteitsfraude tegen te gaan.

 2. Avatar Gina Kingma schreef:

  Oeps, ik ben toch minder veilig dan gedacht.

  Nog een aanvulling op tip 3: de Belastingdienst heeft een handige app KopieID. Hiermee kun je gemakkelijk een kopie van je IDkaart maken en de gegevens doorstrepen die voor de ontvanger niet belangrijk zijn. Ook komt er een watermerk door de kopie zodat de afbeelding alleen voor die ene ontvanger te gebruiken is. Ik heb de app laatst gebruikt en hij werkt echt heel handig.

  • Avatar Els Vriese schreef:

   Hoi Gina, dank je wel voor je reactie met super tip! Een meer dan waardevolle aanvulling en goed om te lezen dat jij positieve ervaringen hebt met de KopieID app. Groet, Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *