Answerthepublic is een gratis online tool, die je zoektocht naar een lijst met SEO zoekwoorden een stuk gemakkelijker maakt.
Genereer een lijst met SEO zoekwoorden in luttele seconden
18 februari 2020
Videomarketing voor bedrijven in de maakindustrie. Hoe je met Videomarketing meer Goede Leads krijgt
Gastblog – Videomarketing voor bedrijven in de maakindustrie
21 april 2020

Herdenken op Facebook: wanneer iemand is overleden…

Herdenken op Facebook wanneer iemand is overleden…

Het kan zomaar gebeuren. Onverwacht overlijdt er een naaste. Je partner, broer, zus of een goede vriend. Je weet dat deze persoon een Facebook account heeft en vraagt je misschien af wat er met zo’n account gebeurt als iemand is overleden. In dit artikel zal ik een aantal vragen over deze kwestie beantwoorden.

 

Moet ik het overlijden melden bij Facebook?

Uiteraard is de keuze aan jou. Echter, wanneer je geen melding maakt van het overlijden en het account van de betreffende persoon blijft bestaan, dan kan dit zeer pijnlijk zijn. Een persoon kan nog steeds in de het verjaardagsoverzicht van vrienden naar voren komen. Ook bestaat de kans dat het account gehackt wordt en dat in naam van de overleden persoon ineens berichten verschijnen. Ook dat kan pijnlijk zijn voor de nabestaanden.

 

Hoe meld ik Facebook wanneer iemand is overleden?

Via het helpcentrum van Facebook kun je het overlijden van een persoon melden. Je moet hier bewijslast voor leveren in de vorm van een overlijdensakte of een rouwkaart.  Het klinkt misschien raar, maar in principe kan iedereen dit doen. Je hoeft niet perse familie van de overledene te zijn. Het is dan wel raadzaam om eerst de familie te raadplegen of het gewenst is dat een account blijft bestaan met een herdenkingsstatus.

 

Kan ik het account van een overleden persoon laten verwijderen?

Dat kan alleen als je familie bent van de overleden persoon. Ook in dit geval moet je bewijslast leveren in de vorm van een overlijdensakte of rouwkaart. En Facebook wil ook bewijslast zien dat je bevoegd bent om het account te laten verwijderen. Met andere woorden dat je familie bent van de overleden persoon.

 

Wat kun je met een account met herdenkingsstatus?

Als beheerder kun je niet inloggen op het betreffende account. Alle berichten en foto’s op het account blijven dus staan. Je kunt wel een bericht vastzetten, om mensen te laten weten dat de persoon is overleden en dat het om een account gaat met herdenkingsstatus. Dat hoeft niet met deze woorden, maar dat kun je ook doen in de vorm van een persoonlijk bericht.

 

Waarom kiest Facebook voor een herdenkingsstatus en verwijdert ze het account niet?

Facebook wil nabestaanden in staat stellen een persoon te herdenken en met een herdenkingsstatus een plek creëren waar vrienden en familie kunnen samen komen. Daarom kun je als beheerder ook niets wijzigen aan het account, bijvoorbeeld content of vrienden verwijderen.

 

Kan ik een bericht plaatsen op het herdenkingsaccount van een dierbare?

Als de privacyinstellingen dat toelaten dan is dat zeker mogelijk. Zo stelt Facebook iedereen in staat om op zijn eigen manier te rouwen.

 

Kan ik het account laten verwijderen?

Je kunt als naaste een verzoek indienen om het account permanent te laten verwijderen. Je kunt niet meer bij gegevens en je kunt het account ook niet opnieuw activeren. Alles wat ooit is geplaatst zal van Facebook worden verwijderd en er is geen toegang meer tot messenger.

 

Kortom

Voor sommige mensen kan een Facebook account van een overledene confronterend zijn, ook al staat deze op de herdenkingsstatus. Toch kan het een mooie plek zijn voor dierbaren, naasten en vrienden om de persoon blijvend te herinneren. Wil je meer informatie over de herdenkingsstatus van een Facebook account? Ga dan naar het Facebook helpcentrum voor informatie hierover.

 

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem gerust contact met mij op en ik help je verder.

 

Els Vriese
Els Vriese
Registered Social Media Professional (RSP) en drijvende kracht achter ConMar. ConMar begeleidt bedrijven bij het tactisch inzetten van social media, website en nieuwsbrief voor meer online zichtbaarheid, zodat hun naamsbekendheid vergroot met meer klanten als resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *