Een overzicht van borden die niet mogen ontbreken op je Pinterest profiel
7 Pinterest borden die niet mogen ontbreken op je profiel
30 juni 2016
Benieuwd naar het exacte aantal connecties van iemand met 500+ op LinkedIn? Bekijk de video
Hoeveel is 500+ op LinkedIn? ‪
28 juli 2016

Elke verandering moet een verbetering zijn

If the plan doesn't work change the plan but never the goal. Artikel het aanpassen van het plan om doelstelling te bereiken

Het is zaterdag 2 juli 2016 en de 103e editie van de Tour de France gaat van start in Mont Saint-Michel, het bekende rotsachtig eiland met abdij. Met een schuin oog kijk ik naar de etappe én terug op de eerste 6 maanden van 2016. Lig ik, om in wielertermen te blijven, op koers qua omzet, winst, vernieuwing, persoonlijke ontwikkeling, etc.?

Op koers

Jaarlijks stel ik mijn doelen en plan op voor het komend jaar. Doelen geven focus. Het plan de richting en motiveert om na te denken over wat ga ik doen en hoe ik dat ga doen. Zo halverwege het jaar, meestal tijdens de start van de Tour de France, kijk ik terug.

Veel groene vinkjes. Slechts één dikke vette rode min dit jaar. Ik heb een gat laten vallen bij de 6 management-/vakboeken die ik eerste halfjaar zou lezen.

Zou? Ja, zou, want het is (…ja, enkelvoud) er slechts één geweest.

Dat moet dus veranderen! Maar hoe?

 

Schakelen naar een hogere versnelling

Meer lezen in minder tijd. Reken maar uit: 12 vakboeken per jaar = 1 per maand. Voor 2016 rest nog 6 maanden en 11 boeken. Dat wordt schakelen. Schakelen naar een hogere versnelling en ander blad.

Terwijl de sprinters in die eerste dagen van de Tour in het vlakke Normandië strijden om punten voor de groene trui, test ik een aantal speed reading apps. Apps waardoor je sneller gaat lezen en meer leest in minder tijd.

De keuze valt op uiteindelijk op Read van Litz. Deze snellees app biedt – ook in de gratis versie – de functionaliteit om pdf-bestanden te importeren. Een absolute pré in deze testfase.

Aanvallen

De tourrijders verlaten de Normandische kust en ik duik, als fervent lezer, in mijn uitgebreide digitale boekenkast. Uitgebreid, omdat digitale boeken

  • nooit in de weg staan
  • niet versloffen
  • altijd snel te vinden zijn.

Helemaal onderin valt mijn oog op ‘Goals!’ van Brian Tracy aan. Digitale mede-lezers weten wat dat betekent: al lang in bezit en nooit gelezen. In ‘Goals!’ verkent Tracy de sleutelaspecten van doelen stellen en de 12 stappen die hiervoor nodig zijn. Hoewel toepasselijk is het Engelstalige ‘Goals!’ misschien niet de meest voor de hand liggende keuze om een speedreading app te testen, maar ook wielrenners vallen weleens aan op onverwachte momenten.

Spectaculair, onverwacht en opzienbarend

Het resultaat na 1 week snellezen is even spectaculair, onverwacht en opzienbarend als de afdaling van Chris Froome op Col de Peyresourde. Wordt over Froome gezegd dat hij in het geheim heeft getraind op het afdalen, ik geef onmiddellijk toe dat ik na dag 1 de upgrade heb aangeschaft. Nodig om de leessnelheid verder op te voeren.

Met slechts 30 minuten per dag – 15 aan het begin en 15 aan het einde van de dag – heb ik Tracy’s ‘Goals! in 6 dagen en woord voor woord uitgelezen met een uiteindelijke snelheid van 380 woorden per minuut.

Als je weet dat een gemiddelde lezer ongeveer 100 woorden per minuut leest op papier en ongeveer 80 op het scherm, dan mag je concluderen dat ik Tracy’s ‘Goals’ in een kwart van de ‘normale’ tijd heb uitgelezen.

 

Elke verandering moet een verbetering zijn

Ik ga mijn doelstelling ‘12 management-/vakboeken lezen’ probleemloos realiseren.

If the plan doesn’t work,
change the plan
but never the goal

Maak jij gebruik van een (betaalde) speedreading app? Dan ben ik heel benieuwd welke en waarom je voor die hebt gekozen.

Els Vriese
Els Vriese
Registered Social Media Professional (RSP) en drijvende kracht achter ConMar. ConMar begeleidt bedrijven bij het tactisch inzetten van social media, website en nieuwsbrief voor meer online zichtbaarheid, zodat hun naamsbekendheid vergroot met meer klanten als resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *